Ngak Mang Instituutti (NMI)

Ngak Mang  on kansainvälinen instituutti, joka tukee Rebkong Ngakpa-perinnettä. Ngak Mang on rekisteröity hyväntekeväisyysjärjestö. NMI toimii tiiviissä yhteistyössä etenkin ATTM Saksan kanssa, mutta myös muiden organisaatioiden kanssa, jotka on perustettu Tri. Nida Chenagtsangin ohjauksesta.  Instituutin tavoitteena on säilyttää ja kehittää Rebkong Ngakpa-perinnettä. 

Instituutin tehtäviä:
  • Koettaa pelastaa ja säilyttää vanhoja tekstejä digitaaliseen kirjastoon
  • Tekee tekstikäännöksiä
  • Tukee taloudellisesti Ngakpoja ja Ngakmoja Tiibetissä
  • Järjestää Dharma aktiviteettejä (kuten opetuksia ja Sangha-tapaamisia)
  • Järjestää kulttuuritapahtumia
  • Järjestää yhteisiä tapahtumia ATTM Saksan kanssa
  • TTM on yksi tärkeä Ngakpa-perinteen tutkimuskohde; IATTM on mm. Ngak Mang Instituutin projekti 

Ngakpa historia

Ngakpa on tiibetiläisten kulttuurillinen ja henkinen luostariin kuulumaton perinne. Padmasambava (tiibetiksi Guru Rinpoche) perusti sen kahdeksannella vuosisadalla, jotta maallikot voisivat saada henkistä ja kulttuurillista koulutusta. Kuningas Trisong Detsan lahjoitti suuria rahoja Nagakpa-perinteen kehittämiseksi ja oli myös esimerkkinä muille; hänestä tuli Ngakpa.

Ngak-Mang tarkoittaa suurta joukkoa Ngakpoja ja sitä kutsutaan yleisesti "Gokar Chanlo De 'joka tarkoittaa kirjaimellisesti "yhteisö, joilla on valkoinen puku ja pitkät hiukset" tai yksinkertaisesti "Valkoinen Sanghan ryhmä".  Ensimmäistä Ngakpojen ryhmää kutsuttiin nimellä "Je Bang Nyirnya".  He olivat Mestari Padmasambavan korkeasti kouluttamat 25 opetuslasta.

Ensimmäinen Ngakpa koulu oli Samye luostarin haara ja sitä kutsuttiin nimellä Ngakpa "Dud Dul Ling".  Täällä koulussa ihmisiä koulutettiin seuraavissa aiheissa: kielet, kirjallisuus, kääntäminen, maatalous, lääketiede, astrologia, meteorologia ja erityisesti Vajrayana opinnot ja harjoitukset. Myöhemmin Ngakpa kulttuurin kehitys jatkui, se levisi ympäri Keski-Tiibetiä ja muodosti jonkun seuraavista ryhmistä: 30 Sheldrak Ngakpa-ryhmän, 108 Chuon Ngakpa- ryhmän tai 80 Drag Yir Pa Ngakpa-ryhmän.

Monet Ngakpat ovat osoittaneet suurta kykyä olla korkeasti koulutettuja henkilöitä ja harjoittajia.  Esimerkkinä tästä on perinteisen tiibetiläisen lääketieteen perustaja Yuthok Yonten Gonpo. Hän oli Ngakpa, samoin kuin monet hänen perimyslinjansa lääkäreistä. Yhdeksännellä vuosisadalla Tri Ralpa Chan, kolmas Tiibetin Dharma kuningas, tuli mukaan Ngakpa-perinteeseen.  Hänen omistautumisensa ja tukensa Ngakpa-kulttuuria kohtaan auttoi sitä kasvamaan kaikkialla Tiibetissä. Viimeinen kuningas, Lhang Tharma, teki parhaansa poistaakseen buddhalaisen perinteen Tiibetistä, mutta hän ei kyennyt tuhoamaan Ngakpojen perinnettä.  Tämä on tärkeä asia alkuperäisille tiibetiläisille.

Tiibetiläiset naiset ovat yksi suurimmista Ngak-Mangin osallistujaryhmistä. Ngakmat (naispuolinen Ngakpa) kuten Yeshe Tsogyal, Machin Labdrön ja Chusep Jetsun olivat korkealle arvostettuja harjoittajia ja inspiroivat monia tiibetiläisiä naisia.  Yeshe Tsogyal (777-837 j.Kr) pidetään ensimmäisenä tiibetiläisenä "Ngakmana" sekä myös ensimmäisenä naispuolisena tiibetiläisenä lääkärinä. Hän paljasti monia tiibetiläiseen lääketieteeseen liittyviä mantroja ja hoitoja.

Ngakpa-perinne jatkuu nykypäivänä Kiinassa, Bhutanissa, Nepalissa, Intiassa, Mongoliassa ja nyt myös länsimaissa, jossa miehet ja naiset opiskelevat sekä harjoittavat perinnettä jokapäiväisessä elämässään.

NMI Sivut:  http://www.ngak-mang-international.org/index.php/en/