Ku Nye hieronta ja muut kehoterapiat

Ku Nye hieronta on lempeä, mutta tehokas Sowa Rigpan hoitomuoto. SKI tarjoaa tästä hierontamenetelmästä kattavan käytännön koulutuksen. Ku Nye terapeutin koulutusohjelma sisältää ku nye hieronnan lisäksi moksauksen, kuppauksen, verenpäästön, yukchon (keppiterapia), akupunktion ja joitakin muita kehoterapioita. Lisäksi tulee tietoa erityisten työkalujen ja välineiden valmistuksesta ja käytöstä. Yhtenä Aasian kolmesta suuresta parannusjärjestelmästä Sowa Rigpa lähestyy kroonisia sairauksia kokonaisvaltaisesta näkökulmasta, mutta se on kuitenkin yhteensopiva minkä tahansa perinteisen tai modernin lääketieteen kanssa.

Kehoterapiat Sowa Rigpassa

Sowa Rigpan kolme puuta ovat Terveyden ja sairauden puu, Diagnostiikan puu ja Hoitomenetelmien puu. Kaikki kehoterapiat kuuluvat tähän kolmanteen puuhun.

Hoitomenetelmien puu muodostuu neljästä rungosta:

Ruokavalio

Tiibetiläisen lääketieteen mukaan ihmisten pitäisi olla tietoisia omasta typologiastaan, jotta he pystyisivät noudattamaan sellaista ruokavalioita, joka auttaa heitä säilyttämään tasapainon. Erilaisissa epätasapainon tiloissa voidaan ruokavalio säädellä sen mukaan onko häiriö kylmä tai kuuma tai patologian mukaan käyttämällä kolmea Nyepaa (Nyepa=kolme erilaista energiaa TTM:ssä).

Elintavat

Tiibetiläinen lääketiede ajattelee terveiden elintapojen tulevan elämän jokaisen hetken ja kaikkien olosuhteiden tiedostamisesta. Ole tietoinen miten heräät, nukut, syöt, työskentelet, harrastat liikuntaa ja kommunikoit ihmisten kanssa. Huomiota kiinnitetään jopa sellaisiin asioihin kuin aivastelu tai itkeminen.

Lääkkeet

Tiibetiläinen farmakologia käsittää luonnon yrttejä, kasveja ja kukkia, joita käytetään niiden terapeuttisten vaikutusten vuoksi. Osaksi käytetään myös erilaisia mineraaleja ja pieniä määriä eläinperäisiä ainesosia. Monet näistä aineista löytyvät kaikkialta maailmasta, mutta joitakin erityisiä ja varsin voimakkaita yrttejä ja mineraaleja löytyy ainoastaan Tiibetin ylätasangolta. Koska luonto ylätasangolla on koskematonta, ovat tiibetiläisten lääkkeiden ainesosat erityisen puhtaita.

Kehoterapiat (ulkoiset terapiat)

TTM kuvailee fyysisen terveyden tasapainona kolmen Nyepan välillä. Tiettyjä kehoterapioita voidaan käyttää palauttamaan tasapaino näiden energioiden välillä. Terapioita käytetään joko yksittäin tai täydentävänä hoitona yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa.

Kehoterapioiden Runko

Neljännessä tantrassa mainitaan kehoterapioiden kohdassa: ku nye, moksaus, hauteet, verenpäästö, lääkekylvyt sekä akupunktio. Näitä voidaan täydentää lisäterapioilla, joista osa on mainittu Neljän tantran muissa osissa, osa on lisätty sitä mukaa kun tiibetiläinen lääketiede on saanut kulttuurillisia vaikutteita, osa on saatu ns. termana (henkisenä oivaltamisena/lahjana) ja osa on tullut henkilökohtaisen kokemuksen kautta.  

Toisesta tantrasta löydämme erityisen terapian, joka pohjautuu buddhalaiseen vaikutukseen tiibetiläisessä lääketieteessä. Tämä terapia on mantrat. Mantraterapia tai mantraparantaminen on henkistä parantamista ja sitä voi soveltaa ruokavalioon, elintapoihin, lääkkeisiin sekä kehoterapioihin. Mantroja voi käyttää myös itsenäisenä terapiana, joten tässä yhteydessä mantraparantamisen ajatellaan olevan hoitomenetelmien "viides runko". 

Kaikki kehoterapiat voidaan jakaa energeettisiin ja fyysisiin hoitoihin. 

  • Energeettisiä terapioita on La-hieronta ja Chakra-hieronta. 
  • Fyysiset terapiat on jaoteltu mietoihin ja invasiivisiin ('kehoon tunkeutuviin') terapioihin. 
  • Mietoja terapioita ovat: kylmät ja kuumat kompressit, kylpyterapiat (vesi ja höyry), hieronta, horme, kuppaus, savuterapia ja keppiterapia. 
  • Invasiivisia terapioita ovat: verenpäästö, moksaus, kirurgiset terapiat, kuten akupunktio ja operaatiot.