Tiibetiläinen Astrologia

Tiibetiläinen astrologia on ajallisten syklien laskemistiede. Sillä on yhteisiä vaikutteita kiinalaisen astrologian ja intialaisen Kalachakra Tantra-järjestelmän kanssa. Tiibetiläinen astrologia kehittyi Bön-perinteen aikana Himalajan alueella ennen buddhalaisuutta. Vuodenaikojen ja elementtien tunteminen auttaa harjoittajaa ennustamaan suotuisia olosuhteita lääketieteellisissä diagnooseissa, terapeuttisissa hoidoissa sekä buddhalaisissa rituaaleissa ja harjoituksissa.  Astrologian pyrkimys on myös saavuttaa mielenrauhaa ja menestystä elämässä. 

Kalachakra Astrologia

Kar tsi tunnetaan myös Kalachakra astrologiana ja se perustuu tähtiin, tähtikuvioihin sekä planeettoihin. Chi dhue kyi khor lo, ulkoinen Kalachakra, keskittyy maailmankaikkeuden luomisasioihin; sen kosmologiaan sekä planeettojen ja tähtien liikkeisiin. Sisäinen Kalachakra (nang dhue kyi khor lo) kehittää ymmärrystä kolmesta kehomme toisistaan riippuvaisista perusosista: keho, kanavat ja energia sekä ulkoisten voimien kuten planeettojen ja tähtien vaikutuksista kehoon.  Salainen Kalachakra astrologia (sang wa dhue kyi khor lo) painottaa meditaatiota, henkisiä harjoituksia, initiaatioita, henkilön oman jumaluuden voimaa ja visualisointia. Sana Kalachakra tarkoittaa "ajan pyörää", joka viittaa ainutlaatuiseen ajan syklien esittelyyn Kalachakra Tantrassa.  Kun ymmärtää tämän laajan aiheen, sitä voi käyttää itsensä kehittämiseen saadakseen terveemmän elämän. Lisäksi voi myös tehdä horoskooppeja itselle ja muille. 

Elementtien Astrologia

Tiibetin sana jung tsi tarkoittaa "elementtien astrologiaa", toinen nimi tälle on Nag tsi,joka tarkoittaa "mustaa laskemista". Tämä järjestelmä käsittelee pääasiassa viiden Khamin eli viiden ulkoisen tekijän laskemista. Nämä ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Se on yhteydessä 12 horoskooppimerkkiin, kahdeksaan trigrammiin (parkha) ja yhdeksään taikaneliön numeroon (mewa). Tätä elementtien astrologiaa käytetään, kun tulkitaan elämän viittä suurta asiaa:

  1. Vuosiennustus (keg tsi)
  2. Syntymähoroskooppi (tse rab le tsi)
  3. Sopivuus ja harmonia avioliitossa (bag tsi)
  4. Lääketieteellinen astrologia (ned tsi)
  5. Kuoleman ennustaminen (gzhin tsi)